31 augustus 2010
door Dirkjan van Ittersum
1 reactie

(Ontluisterende) ervaringen met iPhone-alternatieven

Voor InCT schrijf ik op dit moment het Handboek Apps 2011. In dit boek wordt alles uit de doeken gedaan over apps: hoe laat je ze ontwikkelen, wat zijn apps eigenlijk, waar dienen ze voor, de verdienmodellen rondom apps, etc. Nu heb ik sinds bijna een jaar een iPhone en dat bevalt prima. Om kennis te maken met apps op andere platformen heb ik tijdelijk de beschikking over mobiele telefoons die Android, Windows Mobile en Symbian draaien. De (hier en daar ontluisterende) ervaringen…

Mini-review: HTC Wildfire

Deze telefoon draait op Android van Google. Een prima besturingssysteem dat lekker snel werkt. HTC Sense – het extra laagje dat HTC over Android heen legt – bevalt ook goed. Het werkt net wat minder intuïtief dan een iPhone, maar er eenmaal aan gewend zou ik de combinatie Android & HTC Sense prima als vervanger kunnen zien voor een iPhone. Enig bezwaar aan de HTC Wildfire is de (te) lage schermresolutie van 240 x 320. Daarmee is het proppen op het scherm. Als ik zelf een Android-telefoon van HTC zou kopen, zou de keuze al snel vallen op een HTC Desire met zijn hoge resolutie van 480 x 800. Of het nu een iPhone-killer is of niet, het is een prima toestel dat de concurrentie prima aankan. Het aantal app’jes dat beschikbaar is voor Android blijft nog wat achter bij de iPhone, maar het aantal groeit wel rap. Note-to-self: in de gaten houden, dat Android!

Mini-review: HTC HD Mini


Helaas bevalt de HTC HD Mini wat minder. Het is wel een mooi gemaakt toestel, met een beter scherm dan de HTC Wildfire. Dat komt door de resolutie van 320 x 480. Maar wat werkt dit toestel traag! Windows Mobile met HTC Sense eroverheen is duidelijk teveel van het goede. Met een supersnelle processor zou het waarschijnlijk een goede telefoon zijn, maar zoals de telefoon nu is zou ik de aanschaf ervan afraden. Daarnaast is het aantal apps dat beschikbaar is voor deze telefoon bijzonder klein. Interessante vraag is of Windows Phone 7 al deze problemen achter zich weet te laten, en daarmee serieuze concurrentie kan gaan bieden aan iPhone en Android.

Mini-review: Nokia N97

Helaas kon ik de splinternieuw N8 van Nokia nog niet te pakken krijgen. De Nokia N97 heeft een resistief touchscreen. En dat reageert stukken slechter dan de capacitieve schermen van iPhone, HTC Wildfire en HTC HD Mini. Alleen al om die reden een afrader. Ook het besturingssysteem is weinig intuïtief en het aantal app’jes valt tegen. De eerste berichten zijn dat de N8 van Nokia wel iets beter werkt (capacitief touchscreen), maar qua bediening toch wel erg lijkt op de N97 en daarmee geen goed alternatief vormt voor iPhone of Android. Maar om daar een serieus oordeel over te vellen, hoop ik de N8 binnenkort zelf in handen krijgen.

Binnenkort hoop ik deze ervaringen uit te breiden met Blackberry.

Auteur: Dirkjan van Ittersum

Dirkjan schrijft over ICT @Ankeiler, leest nieuws @BNR, verkoopt luisterboeken @Luisterrijk en maakt luisterboeken @OORkracht8