10 augustus 2011
door Dirkjan van Ittersum
Reacties uitgeschakeld voor Verbod op Samsung-tablets. Wat missen we?

Verbod op Samsung-tablets. Wat missen we?

Samsung is in een juridische strijd verwikkeld met Apple over zijn Galaxy-tablets en telefoons. De rechter in Duitsland deed gisteren uitspraak. Daardoor mag onder meer de Samsung Galaxy TAB 10.1 tijdelijk niet in de EU worden verkocht. Alleen in Nederland geldt dit verbod nog niet, aangezien er hier vandaag en morgen aparte rechtszaken zijn. De afgelopen weken had ik een testexemplaar van een Samsung-tablet. Het ging hier om de Galaxy TAB 10.1V. Wat missen we door een eventueel verkoopverbod op dit soort tablets?

Vorm

Op het eerste gezicht doet de Samsung TAB 10.1V denken aan de iPad. Het apparaat heeft globaal dezelfde vorm en een vergelijkbare metalen rand rondom. Je kunt je voorstellen dat Apple daar niet direct enthousiast van wordt. Wie even met het apparaat aan de slag gaat, ziet vooral verschillen. Het apparaat is iets kleiner en bovendien lichter. Winst dus! Bovendien is de achterkant van de TAB 10.1V erg handig. Die is zo gevormd dat de tablet lekker beetpakt. Veel fijner dan de iPad. Helaas mist de nieuwste Samsung-tablet – de TAB 10.1 (dus zonder de ‘V’) – deze handig gevormde achterkant. Het is dus even de vraag hoe fijn die tablet beetpakt. Die nieuwe versie is waarschijnlijk anders gevormd om wat millimeters af te snoepen van de dikte. Samsung brengt met de nieuwe TAB 10.1 de dunste tablet op de markt. Voor de marketingjongens en -meisjes van Samsung is het misschien handig om te kunnen roepen dat ze ‘de dunste’ hebben, maar het is afwachten of de vorm net zo handig in gebruik is. (Neem dan Sony, dat nog meer heeft nagedacht over de vorm van z’n komende tablet.)

Software

Belangrijker is natuurlijk de software op de tablet. En daar zijn de verschillen tussen Apple en Samsung nog groter. Of liever: de verschillen tussen iOS en Android zijn nog groter. De Samsung wordt namelijk geleverd met de nieuwste versie van Android Honeycomb, het tablet-besturingssysteem van Google. Dat systeem blijkt minstens zo prettig in het gebruik als iOS van Apple. Dat komt vooral door de homescreens. Waar Apple slechts ruimte heeft voor rijen vol met appiconen, kun je de schermen van Honeycomb flexibel indelen. Naast starticonenen voor apps, kun je er ook widgets op plaatsen – kleine vensters met informatie. Denk bijvoorbeeld aan widgets voor je e-mail of agenda. Zo heb je in een oogopslag informatie over de laatste mails die zijn binnengekomen, zonder dat je de hele app hoeft te openen. Al met al werkt de TAB 10.1V lekker snel, het gebruiksgemak is prima in orde en de batterijtijd doet niet merkbaar onder voor de iPad (zelf heb ik de eerste iPad-versie in huis, naar verluidt heeft de iPad 2 een wat langere batterijtijd). Nadeel is wel het glanzende scherm dat bij fel invallend licht slecht te lezen is.

Weinig apps

Het belangrijkste bezwaar van Android Honeycomb is het gebrek aan apps. Voor de iPad zijn vele duizenden apps verkrijgbaar, ook veel Nederlandstalige. Voor Android-tablets valt dat nog wat tegen. Er zijn wel de eerste pogingen. Zo bracht Autoweek onlangs het bericht naar buiten dat het autoblad een Android-app heeft uitgebracht. Helaas is dit geen app waarmee je het magazine kunt lezen zoals dat op de iPad mogelijk is. Het is in feite de Autoweek-website verpakt in een app. Ander minpunt: in de Android Market is geen duidelijk onderscheid tussen applicaties voor tablets en voor mobiele telefoons. Apps voor mobiele telefoons kun je weliswaar gebruiken op tablets, maar het ziet er meestal matig uit. Het zou handig zijn als je in de Market uitsluitend kunt zoeken op tablet-geoptimaliseerde apps.

Tot slot

Wat missen we indien de Samsung-tablet TAB 10.1(V) niet meer mag worden verkocht? Allereerst een bijzonder prettig werkende tablet, die op bepaalde vlakken de iPad voorbijstreeft. Ten tweede missen we enkele innovatieve ideeen van Android, dat – natuurlijk – voortborduurt op grote broer iOS. Bovendien missen we keuzevrijheid. En dat is misschien wel het grootste probleem, aangezien de iPad van Apple op dit moment veruit marktleider is. In zo’n situatie is een beetje concurrentie nooit verkeerd. In plaats van juridische strijd, kan Apple zijn energie beter steken in een nog betere iPad die Android-tablets weer op een stevige achterstand zetten.

Auteur: Dirkjan van Ittersum

Dirkjan schrijft over ICT @Ankeiler, leest nieuws @BNR, verkoopt luisterboeken @Luisterrijk en maakt luisterboeken @OORkracht8