15 februari 2013
door Dirkjan van Ittersum
Reacties uitgeschakeld voor Zes frameworks om zelf een WordPress-thema in elkaar te klikken

Zes frameworks om zelf een WordPress-thema in elkaar te klikken

Onlangs plaatste ik op deze site een lijst met leveranciers van WordPress-thema’s. Voor relatief weinig geld kun je op die sites een thema aanschaffen om WordPress in een fraai jasje te steken. Maar wat als je zelf een thema wilt ontwerpen, zonder kennis van HTML- en CSS? In zulke gevallen zijn drag & drop frameworks interessant. Klik verder voor een overzicht.

1. Catalyst

Met Catalyst kun je zelf een WordPress-thema ontwikkelen. Volgens de maker heb je de keuze uit 800 ontwerpopties. Op de site van Catalyst zijn video’s te vinden met uitleg hierover. Met het framework kun je vanaf nul beginnen, maar je kunt ook een stukje op weg geholpen worden. Hiervoor zijn skins voor Catalyst te koop. Die kun je vervolgens weer verder aanpassen. Catalyst kost 127 dollar voor onbeperkt gebruik met levenslange updates.

catalyst

www.catalysttheme.com

2. Ultimatum

Met dit framework is het mogelijk om een thema te maken met alleen maar klikken en slepen. Althans, dat is de belofte. Er is gelukkig een demo beschikbaar om erachter te komen of het echt zo simpel werkt. Al snel blijkt dat er iets meer bij komt kijken, maar er is wel veel mogelijk. De prijs begint bij 65 dollar, maar wie er wat serieuzer mee aan de slag wil komt al vlug uit op de versie van 125 dollar.

ultimatum

www.ultimatumtheme.com

3. iThemes Builder

Een geavanceerd framework om thema’s in elkaar te klikken. Builder van iThemes gebruikt childthemes om je op weg te helpen. Die bevatten een bepaalde layout, die je vervolgens verder kunt tweaken. Je kunt ook losse ‘blocks’ kopen. Dit zijn bouwelementen waarmee je functionaliteit toevoegt, bijvoorbeeld voor een restaurantsite of reviewsite. De prijs begint bij 80 dollar, maar voor 150 dollar krijg je meteen 60 child themes erbij.

ithemes builder

www.ithemes.com/builder

4. PageLines

Deze site levert een framework om een eigen thema samen te stellen door niets anders dan te klikken en te slepen. Kennis van HTML en CSS is niet vereist, beloven de makers. Er is ook een aantal kant-en-klare thema’s beschikbaar die voortborduren op het framework van Pagelines. Prijzen beginnen bij 87 dollar.


 

www.pagelines.com

5. Thesis Theme

Ook hier hebben we te maken met een framework om zelf makkelijk thema’s te maken. Met een paar muisklikken kies je voor het aantal kolommen op je site, het lettertype en de kleurstelling. Prijzen beginnen bij 87 dollar.

www.diythemes.com

6. Headway Themes

Ook hiermee kun je in de backend van WordPress zelf een thema in elkaar klikken. Voor 87 dollar mag je gedurende een jaar thema’s maken. Die kun je onbeperkt blijven gebruiken. Een developeraccount kost 174 dollar voor een jaar.


www.headwaythemes.com

Auteur: Dirkjan van Ittersum

Dirkjan schrijft over ICT @Ankeiler, leest nieuws @BNR, verkoopt luisterboeken @Luisterrijk en maakt luisterboeken @OORkracht8