24 januari 2014
door Dirkjan van Ittersum
Geen reacties

Vrijdagmiddagtip: mail naar jezelf komt niet aan in Gmail, een oplossing

Een merkwaardige bug in Gmail: wanneer je mail aan jezelf stuurt, komt dat bericht niet in de inbox te staan. Nogal funest als je deze methode gebruikt voor notes-to-self.

Het probleem doet zich alleen voor als je meerdere mailadressen checkt met Gmail en je een mailtje stuurt vanaf het ene naar het andere adres. In dit geval van mijn Luisterrijk- naar Ankeiler-mail en vice versa. Van en naar hetzelfde adres gaat dus wel goed.

Het heeft me nogal wat tijd gekost om dit uit te vinden. Vandaar hier een uitleg hoe je kunt voorkomen dat dergelijke mailtjes in het niets verdwijnen.

NB: De screenshots zijn gemaakt met een Google Apps-account.

1. Instellingen

Klik op het tandwiel-icoon. Het menu dat verschijnt bevat de link Instellingen. Klik daarop.

instellingen

2. Maak een filter

Klik door naar het tabblad Filters. Hier vind je onderin het linkje Nieuw filter maken.

filters gmail

3. Nieuw filter instellen

Nadat je op Nieuw filter maken hebt geklikt, verschijnt er een nieuw blok. Daarin typ je bij Van en Aan tussen aanhalingstekens je naam, in dit geval “dirkjan”. Klik daarna op het linkje Filter maken met deze zoekopdracht.

van-mij-aan-mij

4. Blok verder invullen

In het volgende scherm zet je vinkjes bij Ster toevoegen, Nooit naar spam verzenden en Altijd markeren als belangrijk. Ook bij Het label toepassen zet je een vinkje. Maak daar bovendien een label voor dit doel aan, bijvoorbeeld met de naam Mail naar zelf.

filter verder instellen

Sla alles op door de knop Filter maken te raken. Stuur een testmailtje naar jezelf om te kijken of het werkt. Als het goed is, is het resultaat als hieronder (lees ook even de bonustip).

testmail aan zelf

Merk op dat de mail niet vetgedrukt is, zoals nieuwe mailtjes dat normaal gesproken zijn. Helaas heb ik nog geen methode gevonden om dat voor elkaar te krijgen. Tips zijn welkom.

Bonustip

Om het label extra op te laten vallen kun je de kleur aanpassen, bijvoorbeeld felrood. Dit gaat in het hoofdscherm van Gmail. In de linkerkolom staan de labels. Is het label niet zichtbaar? Klik op Meer labels. Naast het label staat een pijltje naar beneden. Klik erop, klik op labelkleur en selecteer de gewenste kleur.

labelkleur aanpassen

Auteur: Dirkjan van Ittersum

Dirkjan schrijft over ICT @Ankeiler, leest nieuws @BNR, verkoopt luisterboeken @Luisterrijk en maakt luisterboeken @OORkracht8

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.